In mijn leven heb ik al heel wat trainingen en opleidingen gevolgd en van het merendeel weet ik nog weinig af. Ik ben er wel van overtuigd dat ze mij gevormd hebben, al die verschillende onderwerpen die aan bod zijn gekomen. Maar vooral onbewust en ik weet zeker dat ik er veel meer van had kunnen meenemen als ik er na een training bewuster mee aan de slag was gegaan.
Want ja hoe gaat dat dan, je hebt een interessante dag met als je een beetje geluk hebt ook nog een lekker uitgebreide lunch, een gezellige groep en een goede trainer. Je gaat vol enthousiasme weer naar huis met nieuwe inzichten en/of vaardigheden. De volgende dag deel je nog wat ervaringen met collega’s en daarna ga je weer aan het werk.
Plotseling ben je drie maanden verder en realiseer je je dat je niets hebt gedaan met de onderwerpen uit de training. Wat was het nou ook alweer precies? Wat moest ik ook alweer doen? En dus ga je maar weer gewoon verder met dat wat je al deed en krijg je dus wat je altijd kreeg.
Vaak hoor ik dat het ‘gewoon aan tijd ontbreekt’ als excuus waarom men niet aan de slag is gegaan met het geleerde. Ik vind dat lastig. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat je bijvoorbeeld een hele dag training volgt, dus een hele dag investeert, in iets waar je uiteindelijk niets mee doet. Waarom ben je de training dan in eerste instantie gaan volgen? Tuurlijk kost het oefenen van nieuwe vaardigheden of het toepassen van nieuwe inzichten tijd. Maar kan je ook verder kijken naar de voordelen die er in de toekomst zijn.
Dat wanneer je die gesprekstechnieken gaat toepassen je veel effectievere gesprekken gaat voeren, dat je een veel betere band opbouwt met je medewerkers, dat je tijd overhoudt.
Dat wanneer je daadwerkelijk je dagen anders gaat indelen en je mailbox anders gaat beheren je meer gedaan krijgt op een dag.
Dat wanneer je de processen op die nieuwe manier gaat uitvoeren er ruimte ontstaat om ook dat nieuwe project te starten.
Dat wanneer je andere teksten gaat schrijven je veel meer bereik krijgt.
Je weet het vaak wel maar kiest er toch voor om je te laten overvallen door de waan van de dag. Het goede nieuws is dat je er dus ook bewust voor kan kiezen om er wel mee aan de slag te gaan. En ja, dat kost tijd maar vaak lang niet zoveel tijd als wordt gedacht. Want je past het geleerde toe op de praktijk.
Dus voordat je een gesprek gaat voeren plan je 10 minuten in je agenda om even stil te staan bij jou leerdoel op het gebied van gespreksvaardigheden. Waar ga je tijdens dit gesprek bewust mee aan de slag. En na afloop plan je nog 5 minuten in om te reflecteren op dat wat je gedaan hebt en de gevolgen daarvan. En met plannen bedoel ik dus ook echt die tijd blokken in je agenda. Dit kan je bijvoorbeeld doen op vrijdagmiddag, je kijkt wat er de volgende week op de agenda staat en welke van die gesprekken je gaat gebruiken om te oefenen. Het hoeft dus ook niet bij ieder gesprek. Wel grote kans trouwens dat doordat je er zo bewust mee bezig bent het ook onbewust doorwerkt in je andere gesprekken.
En dit kan je dus op een gelijksoortige manier doen bij de andere voorbeelden. Plan minimaal een kwartiertje per week om even stil te staan bij de training en te plannen wanneer je het geleerde gaat oefenen én wanneer je daar op reflecteert.
Dus ga gewoon doen en bespaar jezelf de frustratie van een dag kwijt te zijn geweest aan een training waar je vervolgens niets mee doet.